Det moderne hi-tech støttede sundhedssystem er splittet op i en række snævre specialer. Indenfor rammerne af de enkelte specialer er diagnosticering og behandling supereffektiv.
Men patienter, der enten er ramt af flere forskellige lidelser, som kategoriseres under forskellige specialer, eller lidelser der ikke er omfattet af et kendt speciale, har svært ved at bedømme, om de behandlinger de får tilbudt inden for rammerne af et enkelt speciale, er de rigtige, om de er tilstrækkelige, eller om de neutraliserer eller modarbejder hinanden.
Åndedrætstræning er en anerkendt terapiform, der er retter sig mod helbred og velvære generelt.
Respirationen, det vil sige den proces der udskifter luften i lungerne, hjælper både på krop og sjæl. Kroppen optager bedre ilten fra luften og muligheden for at skille sig af med overskydende kuldioxid bliver øget. Åndedrætstræning kan bruges af alle fra elitesportsfolk til personer, med svækkelser eller traumer. Træningen er uden risiko, og uden bivirkninger.
Inspiration til Pusteklubbens åndedrætstræning er hentet i Stig Åvall Severinsens bog “Træk Vejret” hvori han bl.a. kalder sit koncept for Breatheology. Stig Severinsen er Ph.d. i medicin og fem gange verdensmester i fridykning. Han deltog i lanceringen af Pusteklubben for personer med postpolio i foråret 2012.
Jørn Nørtoft-Price (ejer af Københavns Yoga) er Pusteklubbens træner og har, i løbet af ca. 800 timers træning siden efteråret 2012, udviklet og målrettet træningskonceptet til postpolio gruppen.
Træningen er opdelt i to tempi. Først træning på land, som forbereder kroppen og åndedrættet til den mere krævende undervandstræning.
Træning på land
Træningen består i en række åndedrætsøvelser inspireret af Hata Yoga. Valg af øvelser til den enkelte behandlingsdag er planlagt af underviseren, men intensitet og rækkefølge afpasses efter deltagernes behov og formåen.
Gennem årene er der udviklet flere serier af øvelser. f.eks. opkvikkende til brug først på dagen og afspændende til brug sidst på dagen. Effekten af de enkelte øvelser og serier varierer fra deltager til deltager, og kan for den enkelte variere over tid.
Træning i varmtvandsbassin
Det varme vand hjælper utroligt meget på ømme og stive muskler. Vægtløsheden, som man oplever i vand, gør at kroppens mobilitet bliver større og muliggør bevægelser, der på grund af lammelser ikke ville kunne foretages på land.
Personer, der til daglig er tyngede af handicaps og hjælpemidler, kan bevæge sig langt mere frit og spontant. Legeinstinktet vækkes.
Men det vigtigste, og det som giver den største effekt, er de lange vejrholdninger i dyk på op til 2-3 minutters varighed. I disse dyk iltes blodet som strømme ud i hver eneste muskelfiber.
Om dykning og vejrholdning under vand skriver Stig Åvall Severinsens i sin bog:
”De fysiske ændringer, som finder sted, når man dykker, såsom at hjertet slår langsommere, og blodet flyder anderledes, kan til dels beskrives videnskabeligt, men de følelser og fornemmelser, som strømmer gennem kroppen, når man holder vejret under vand, må man selv erfare for at kunne forstå dem. Som i yoga kan disse oplevelser af mere mental og spirituel karakter ikke intellektualiseres. Man kan ikke læse sig til forståelse af det – man bliver nødt til selv at hoppe i baljen.”
Alle deltagere – også dem der aldrig før i deres liv havde haft hovedet under vand – lærer meget hurtigt at dykke mindst ét minut.